Ausztriai kikapcsolódásunk során kaptunk ihletet napelemre pályázni

Két kollégámmal, Gáborral és Andival szinte minden évben elmegyünk egy közös, három vagy négy napos nyaralásra, s ezen a nyáron Ausztriára esett a választásunk. Egy kellemes kisvárosba mentünk, mert nagy nyüzsgéshez egyikünknek se volt kedve.

A szálloda nagyon kényelmes volt, isteni reggeliket kaptunk, és volt egy nagyon színvonalas wellness részleg is, amit szintén kihasználtunk.

Rengeteget sétáltunk, és ellátogattunk környező kisebb településekre is, s meglepődve tapasztaltuk, hogy kis hazánk mennyire elmaradott a napelemek használata terén.

Gábor és a felesége, Réka egyébként nem olyan rég már telepíttetett napelemet a családi házra, azonban nálunk és Andiéknál ez valahogy eddig még fel sem merült. Pedig, mondta Andi, az ő házuknak rendkívül jó a fekvése, szóval biztos, hogy nagy hatásfokkal tudnának működni a napelemek.

Egyébként a mi házunk sem rossz fekvés szempontjából, szóval most én is elgondolkodtam rajta, hogy tulajdonképpen miért nem merült fel a kérdés még soha a családban. Gábor aztán mondta, hogy az emberek általában azért nem kezdenek el már utánajárni se a részleteknek, mert azt gondolják, hogy úgyis képtelenség megfizetni egy ilyen rendszert. Hiába jönne vissza a befektetés ára 8-10 év alatt, ha egyszer nincs tőke, nincs kérdés, gondolják ők. Azonban itt jön a csel, mondta Gábor.

Ugyanis igaz, hogy klasszikus értelemben vett pályázat, azaz vissza nem térítendő támogatás jelenleg nincs Magyarországon napelemes rendszer kiépítésére magánszemélyek számára, azonban 0%-os THM-mel felvehető hitel az van, így igenis érdemes utánajárni, hogy milyen napelemek, pályázatok jöhetnek szóba az ember számára.

Ezt a Magyar Fejlesztési Banktól lehet felvenni, s bár jó pár feltételnek meg kell felelni, azért nem olyan teljesíthetetlen a dolog, és a 10%-os önerő elvárás sem olyan vészes. Napelemek, pályázatok tekintetében egyébként Gáborék erről az oldalról tájékozódtak, itt megtalálható minden olyan feltétel, aminek magánszemélyként az igényléshez meg kell felelni, és arról is tájékozódhatunk, hogy milyen pályázati szám alapján érdemes keresgélnünk, ha komolyan elgondolkodtunk a lehetőségen.

Gábort végül meg is kértük, hogy küldje át nekünk az oldalt, és négy héttel később egy ingyenes felmérést követően Andinál már el is indult a Pentele Solar által vállalt kivitelezés minőségi Schletter és Sharp termékekből. A Sharp napelemekről érdemes lehet tudni például, ahogy azt a weboldal is írja, hogy a rendkívül elismert Toyota minőségbiztosítási rendszer elvárásainak megfelelően minden egyes napelem külön sorszámmal van ellátva, így teljes mértékben lekövethető, hogy mikor és melyik gép gyártotta az adott elemet.

Nálunk a férjem a kissé idegenkedett kezdetben a napelemes rendszerre való pályázás gondolatától, de az Andiéknál tartott napelem-avató buli végül őt is meggyőzte, úgyhogy úgy fest, hogy végre mi is teszünk plusz egy lépést a környezettudatosság felé vezető úton, ami a mai világban azért, lássuk be, fontos dolog.