Nagyobb helyre költözik a szomszédom utazási irodája

Van egy nagyjából velem egyidős szomszédom, Hanna, akivel nagyon jóban vagyok, és sokat szoktunk beszélgetni, ha összefutunk a lépcsőházban. Alkalmanként át is szoktuk invitálni egymást egy kávéra vagy teára. Ő az anyukájával együtt nyitott pár éve egy utazási irodát. Az irodában dolgozik a nagynénje, és az unokatestvére is, tehát egy igazi családi vállalkozásról van szó. Elsősorban egzotikus utakkal foglalkoznak, leginkább Dél-Kelet-Ázsiába és Közép- és Dél-Amerikába utaztatják az ügyfeleiket, de szerveznek utakat Új-Zélandra és Európa mediterrán térségébe is. Én magam is érdeklődöm az utazásszervezés iránt, bár nem profi szinten. Amikor Hanna a munkájáról beszél nekem, mindig próbálok minél több információt elraktározni belőle, mert a későbbiekben, ha magamnak, vagy a családomnak szeretnék leszervezni egy nyaralást, tudom, hogy még sok hasznát fogom venni.

Minden álmom eljutni egyszer Argentínába és Mexikóba, szóval ha végre valahára sikerül összegyűjtenem a pénzt egy ilyen utazásra, biztos vagyok benne, hogy először is Hanna segítségét fogom kérni a megszervezéséhez. Anyukám jelezte, hogy apával szeretnének elmenni télen Törökországba, és mivel nem tudnak angolul, segítsek nekik a foglalásokban. Már én is járatos vagyok a különböző szálláskereső oldalakon, de Hannának biztosan több kapcsolata van, és hátha tud jobb ajánlatokat. A minap összefutottam vele a kapunál, így aznap estére áthívtam őt teázni. Sokat beszélgettünk, és nagyon jó tanácsokat adott azzal kapcsolatban, hogy hol is érdemes keresgélnem. Aztán megkértem, meséljen arról, mi zajlik náluk az utazási irodában.

Arról számolt be, hogy mivel eddig elég sikeres volt a vállalkozásuk, szeretnének egy nagyobb irodába költözni. Az az iroda, ahol eddig fogadták az ügyfeleket valóban nem túl nagy, a saját szememmel is láthattam egyszer. Úgy döntöttek megválnak tőle, és az így befolyó plusz pénzből vesznek egy központibb helyen lévő nagyobb üzlethelyiséget. Az eladáshoz azonban rendelkezniük kell az ingatlan energiahatékonyságát bizonyító energiatanúsítvánnyal. Nekem ez újdonság volt, hiszen nem tudtam, hogy az adás-vételi szerződés megkötéséhez kell energiatanúsítvány. Kicsit meg is sajnáltam, mert az ilyen jellegű dokumentumok beszerzése elég macerás és hosszadalmas szokott lenni. Hanna ellenben rácáfolt erre.

Ők ugyanis egy olyan céget kértek fel a energiatanúsítvány kiállítására, akik garantálni tudják, hogy a felmérést követően már 24 órán belül a kezünkben tarthatjuk a papírkánkat. Ez a cég pedig az e-tanusitas.eu. Ők végzik a magyarországi energetikai tanúsítvány kiállítások 10%-t. Szükség esetén akár már 12 óra alatt el tudják nekünk küldeni a tanúsítvány HET-számát, amivel már meg tudjuk kötni az adás-vételi szerződést. A legtöbb helyen a gyorsított munkavégzésért felárat kérnek el, azonban az e-tanusitas.eu esetében ez nem így működik. Náluk ez a sebesség alapvető. A munkájuk után pedig garanciát is vállalnak, így ha az ügyfél nem lenne elégedett, visszatérítik a pénzét.

A felmérés maga úgy zajlik, hogy az ügyfél első körben felkeresi őket, és egy rövid megbeszélés után továbbítják az elérhetőségét a mérnök kollégának. A mérnök felkeresi az ügyfelet, és egyeztet vele a kiszállásról. Mivel az ország egész területén rendelkeznek lefedettséggel, bármelyik megyében el tudják végezni a felmérést. Az egész folyamatot még gyorsabbá lehet tenni azáltal, hogy előkészítjük az ingatlan helyrajzi számát és esetlegesen a tervrajzait. A mérnök ezek után továbbítja az adatokat, és másnap ki is szállítják a tanúsítványt. Az így elkészült dokumentumot további 10 évig digitális formában meg is őrzik nekünk. Annak érdekében pedig, hogy az ügyfél tájékozottabb legyen az ingatlan piacon, még egy ingatlan kisokossal is megajándékozzák.

Én úgy gondolom, hogy Hannáék a legjobb döntést hozták meg azzal, hogy ezt a céget választották. Kíváncsiságból, miután Hanna hazament, rákerestem a weboldalukra, és kicsit szétnéztem rajta. Innen továbbá még azt is megtudhattam, hogy egy ilyen tanúsítvány 10 évig érvényes, és egyébként a tanúsítás ára sem túl magas, főleg ha egy kisebb lakásról van szó. Azt is újonnan tudtam csak meg, hogy amennyiben az ingatlant jobb energiahatékonysági kategóriába sorolják, akár magasabb áron is eladható.

Az ember minden nap tanul valami újat…