Nem kimondottan hétköznapi utazós témakör – a gázpalack árakról beszélgettünk

Hétvégén leugrottunk a Balatonra a tesómmal. Már nagyon kellett egy kis kikapcsolódás mindkettőnknek, hosszú volt ez a bezártság és mindketten nagyon rosszul bírjuk, ha nem mozdulhatunk ki valamilyen vízparti helyre. Ami mondjuk teljesen érthető, mindketten víz-elemű lelkek vagyunk, ott tudunk igazán gondolkodni, ott találjuk meg a válaszokat az élet nagy kérdéseire és eddig gyakorlatilag minden fontos döntést vízparton hoztunk meg az elmúlt 30 évben. Azt hiszem, ezt így már okkal lehet abban a a szerkezetben használni, hogy “így szoktam csinálni”. Na de most nem is ez a lényeg, hanem a téma, amiről Tihany felé menet beszélgettünk.

Nem rég költöztek kertes házba Budapesten és már ott tartanak, hogy a nyári szezonra szerelkeznek fel – még ha a nagy baráti összejöveteleknek még nincs is annyira itt az ideje. Vettek egy hatalmas grill sütőt, olyan igazi amerikai filmesek, amin nem, hogy a 10 fős családodnak kényelmesen sütögetsz, de gyakorlatilag az egész utcát vendégül tudod látni nagyobb szívdobbanás nélkül. Ehhez pedig nyilvánvalóan elengedhetetlen egy gázpalack, különben maximum a nap süti meg a csirkéket, de attól nem lesznek elég finomak és ropogósak. Szóval utánanéztem a párjával a neten és simán lehet házhoz szállíttatni gázpalackot – nyilván, mert hogy ez olyan termék, amit egyébként nem szállíthat csak úgy bárki, bárhonnan, bárhová, hiszen fokozottan robbanásveszélyes a benne rejlő gáztól függetlenül. Ráadásul találtak egy olyan szolgáltatót, aki akár 2-4 órán belül is tudja vállalni a házhoz történő kiszállást Budapesten.

Egyrészt a gázpalack ár is érdekelt, mert nem voltam annyira jártas ebben a témakörben, másrészt meg persze az is elgondolkodtatott, hogy vajon mennyiért tudják ezt a gyors kiszállást vállalni, mennyi palackot tudnak egy kunkorra lerendezni, hogy ez nekik is megérje a megrendelő se húzza a száját, hogy ez már egy kicsit sok.

A grillezéshez elérhető náluk egy kimondottan erre a célra kitalált méretű grill palack. PB gázzal van töltve egy 5 kilós töltettel, maga a palack pedig üresen majdnem 7 kilót nyom, szóval azért jó erőben kell lenni a cipeléséhez. Ezért 20 000 forintot kell fizetni, ezzel azonban megvesszük a palackot is, szóval a következő cserénél már csak a töltetért kell fizetni, történetesen ebben az esetben 7000 forintot. Annyira nem vágott földhöz ez az összeg, de nem igazán tudtam hova tenni, hogy ez most a piacon jó ár-e, viszont a testvérem utána ment egész sok lehetőségnek és azt mondta, nem véletlenül választották végül őket, mert itt voltak a legjobb gázpalack árak.

Ha megnézzük a többi forgalmazott terméket, azokról is hasonló véleménnyel volt. Egy 11,5 kilós töltetű PB gázpalackért 6000 forintot kell fizetni, egy 23 kilós palackért pedig 11 000 forintot kérnek – természetesen a kiszállással együtt. Ezek azért nem megfizethetetlen összegek… Hasonló módon lehet tőlük propánt is rendelni, a kisebb, 10,5 kilós töltettel rendelkező 7500 forintot kóstál, míg a nagyobb, 21 kilós 15 000 forintba kerül. A targonca (vagy motorikus) gáz, aminek 11 kilós a töltete 7000 forintba kerül.

Persze nem csak ilyen lakossági méretekben foglalkoznak a témával, hanem az ipart is igyekeznek kiszolgálni, éppen ezért gyakorlatilag minden ilyen jellegű gáz megtalálható a kínálatukban: argon, acetilén, hélium, szén-dioxid, nitrogén, oxigén…

Az pedig csak hab a tortán a nem budapestieknek, hogy az agglomerációba, a környező városkákba is vállalnak kiszállítást, hasonlóan kedvező áron. Az alábbi településeken élők mind örülhetnek: Gödöllő, Vác, Dunakeszi, Rád, Penc, Csővár, Acsa, Csór, Vácduka, Váchartyán, Vácrátót, Őrbottyán, Erdőkertes, Veresegyház, Szada, Sződ, Sződliget, Göd, Alsógöd, Felsőgöd, Fót, Mogyoród, Kerepes, Csömör, Kistarcsa, Nagytarcsa, Pécel, Vecsés, Gyál, Érd, Budaörs, Biatorbágy, Dunaharaszti, Üröm, Solymár, Pomáz, Szentendre, Pilisvörösvár, mert nem maradnak gáz nélkül.

Nem mondom, hogy ez volt életünk beszélgetése, de legalább kicsit ismerkedtem a témával és már nem vagyok tök vakon a gázpalack árakat illetően. Na azért ne féljetek, nem erről beszélgettünk egész hétvégén…